Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "Некролог - Хаджи Цветко Каранов", публикувано във в. "Вести", Цариград, 2 октомврий 1892 година
Ефрем Каранов от Кратово, Вардарска Македония - "Некролог - Хаджи Цветко Каранов", публикувано във в. "Вести", Цариград, 2 октомврий 1892 година


Увеличи
Описание

На 2 октомври 1892 г. екзархийският печатен орган "Вести" публикува текст на Ефрем Каранов в памет на татко му - хаджи Цветко Каранов.
"...Покойния беше стар черковник, "прав болгарин", както се изразяваше сам. Между другите му трудове за училището и черквата в Кратово, той под влияние на нововъзраждающата се българска книжнина, поиска детцата му да бъдат принесени в жертва на народния жертвеник (под влияние на книжките Жертвоприношение Авраамово), за това, след неколко - годишни подготовления, за да подрастат детцата му, вече обречение, две от детцата си, при съпротивление на всички от града Кратово, като го нападаха грубо, в сред сълзите на патриархалната многочисленна роднина и противлението на Кюстендилский гърцки владика Игнатий, и най-подир тържественно и многолюдно испращание, качи децата си в кошове на 30 ав. 64-та год. и ги отнесе в Цариград, в разгара на черковния въпрос, за да ги поклони на "Болгарската църква св. Стефан," за което стана мълва в Кратово, Паланка, Кочани и Щип. Цел месец се моли да приемат детцата му в Българското училище на Фенер, но не ги приеха, тъй като не държали стипендианти; макар от гърцката патриаршия и да искаха детцата да ги приемат, той не ги даваше там като казваше: "я съм ги обрекъл на Болгарската църква." През това време додоха от заточение тримата владици: Иларион, Авксентий и Паисийй и в памет за техното възвръщение се приеха детцата му за стипендианти; след което почнаха да приемат и други деца от вилаетите. Бог да те прости! Вечна ти памет, наш добрий старче!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Кратово Ефрем Цветков Стоянов Каранов (1852-1927, Кюстендил) e виден български фолклорист, историк и преводач, революционер, академик на Българската академия на науките, основател на читалището и музея в град Кюстендил.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 488 пъти.