Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "Мазакови и Димитракови - две родолюбиви фамилии", София, 1987 година
Трайчо Мазаков от Крива Паланка, Вардарска Македония - "Мазакови и Димитракови - две родолюбиви фамилии", София, 1987 година


Увеличи
Описание

На 10.06.1987 г. българският офицер (полковник) Трайко Георгиев Мазаков пише спомените си за своите славни прадеди от родовете Мазакови, Димитракови и Кърчовски.
"Коренът на фамилията МАЗАКОВИ води от Македония.
Основоположникът е Стоян Мазаков, роден около 1800 година в малкия възрожденски и рударски град Кратово на 40 км. ю.з. от град Крива Паланка. Към 1829 г. Стоян Мазаков се оженик за Стоянка - богата мома от гр. Криворечна паланка (сега гр. Крива Паланка), при която се установил да живее като домазет. През 1830 година се ражда синът му Михалко Мазаков. Стоян Мазаков, твърде беден, не можейки да понася опекунството на жена си, извънредно честолюбив, напуснал гр. Криворечна Паланка около 1832 г. и се заселил в гр. Велико Търново, където се оженил повторно за търновка, като от този му брат оставил потомство, от което е Стефан Мазаков (брат на Михалко Мазаков по баща) - борец за политическа свобода и опълченец, който още преди Освободителната война се учил във Военно училище в Русия, записал се опълченец и участвувал във войната..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Трайчо Георгиев Мазаков е български военен деец, полковник от Българската армия. Наследник е на три видни поборнически фамилии Кърчовски, Мазакови и Димитракови. Завършва ВНВУ в София през 1939г. с 58-и Родопски випуск. Служи в 30-ти пехотен Шейновски полк и 51-ви пехотен Вардарски полк в Скопие по време на Втората световна война (1941-1944). Участва във войната срещу Германия през 1944-1945г. като командир на дружина на фронта край Струмица в Македония. След войната служи в 22-ри пехотен Тракийски полк в Дупница. На 23.09.1952г. Трайчо Мазаков е арестуван и след 7-месечно следствие през 1953г., въпреки че никога не се е занимавал с политика, е осъден на смърт от Военната колегия при Върховния съд на НРБ. Лишен е от военна чест и е разжалван в чин редник. Уволнен е от министъра на народната отбрана генерал - полковник Панчевски за "противонародна дейност" съгласно чл. 19, буква "З" от Устава за военна служба на НРБ. Бил е окован в 70-килограмова верига. През юни 1953г. Президиумът на Народното събрание помилва "смъртника", като му налага 20 години лишаване от свобода и 23 години ''лишаване от права и военна чест''.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 537 пъти.