Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "Реч по случай убийството на Тодор Александров", публикувано във в-к "Илинден", год. IV, бр. 17, София, 28 ноември 1924 година
Борис Мокрев от Енидже Вардар, Егейска Македония - "Реч по случай убийството на Тодор Александров", публикувано във в-к "Илинден", год. IV, бр. 17, София, 28 ноември 1924 година


Увеличи
Описание

Реч на Борис Мокрев произнесена на траурно шествие проведено във Велико Търново и организирано по случай убийството на водача на ВМРО Тодор Александров .

"Излишно е да спирам вниманието ви върху причината на днешното наше траурно събрание. Сметам, че тя е известна на всекиго от Вас, защото унинието, което се чете по лицата ви, ясно очертава дълбоката скръб, която е обладала сърцата ви. И наистина, може ли да има българин днес, където и да се намира той – в робска Македония, или в свободна България, или най-после гдето и да било по Божий свет, сърцето на когото да не се облива със скръб и който да не оплаква великата загуба, която понесе българското племе, особено нашите поробени братя отвъд Родопите, Рила и Осогово, в лицето на изменически убития легендарен вожд на В. М. Р. О. – олицетворителят на българските идеали и апостолът на свободата – Т. Александров?
Има ли българин, който да не е чувал и да не познава името на Т. Александров, който да не се е възхищавал от неговите чутовни подвизи и самоотверженост и който да не се е гордеел с неговото име?"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Борис Мокрев (роден 1861 г. в Енидже Вардар, починал 1933 г. в Търново) е български политик, член на Народнолибералната партия и кмет на Търново 1914 - 1918 г.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 498 пъти.