Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "Обраќање на проф. д-р Константин Терзиев испратено од Виена на 5 септември 1922 година до председателот на ЧСР проф. д-р Т. Г. Масарик", публикувано в "Чехословачки дипломатски документи за Македониjа 1919 - 1933, кн. 1", Скопие, 2006 година
Коста Терзиев от Кукуш, Егейска Македония - "Обраќање на проф. д-р Константин Терзиев испратено од Виена на 5 септември 1922 година до председателот на ЧСР проф. д-р Т. Г. Масарик", публикувано в "Чехословачки дипломатски документи за Македониjа 1919 - 1933, кн. 1", Скопие, 2006 година


Увеличи
Описание

"Затворите не само што се полни, туку се преполнети со кутри луѓе, чиј единствен грев е тој што се Бугари. Неодамнешните дела од Скопје и од Куманово каде што беа изведени (пред суд) стотици луѓе ја докажуваат само вистината што вашиот весник ја кажа приближно пред 10 години. А какви беа престапите на тие луѓе, меѓу кои имаше исто така и осумдесетгодишни старци? За сите нив голем престап беше дека се родиле Бугари. Обвинението против некои од нив беше единствено поради тоа што имињата им завршувале на "ов"! Нашиот јазик, Ваша Екселенција, е забранет дури и во нашите домашни огништа, да не зборувам за училиштата и црквите. Нашите основни училишта, професори и наставници, адвокати, лекари, свештеници се бркани од училиштата и од нашите цркви за да скитаат и да просат од еден во друг град. Нашите училишта и нашите цркви се полнат со Срби и Грци, кои го искривуваат јазикот на нашите деца. Српскиот јазик за нас е туѓ, тоа е докажано од сите лингвисти и етнолози, Словени и странци. Е добро, Ваша Екселенција, би можеле ли Вие, којшто изјавивте дека присилната поделба е нешто одвратно, да бидете за тие илјади пати поодвратни дејства?"

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Д-р Коста (Константин) Христов Терзиев е български общественик от Македония, деец на Македонската федеративна организация, роден в Кукуш и убит в Скопие през 1947 г. от югославските комунистически власти.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 339 пъти.