Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "Атанас Г. Ников", публикувано във в-к "Пирин. Македоно-одрински лист", год. I, бр. 4, София, 4 ноември 1923 година
Вестник "Пирин. Македоно-одрински лист", (издание на Илинденската организация) - "Атанас Г. Ников", публикувано във в-к "Пирин. Македоно-одрински лист", год. I, бр. 4, София, 4 ноември 1923 година


Увеличи
Описание

Редакционна статия на в-к "Пирин. Македоно-одрински лист" посветена на убития от гръцки терористи български ВМОРО революционер и книжар Атанас Ников .

"Града Сер бе едно гръцко езерце, в което дълго време се губеха свежите български реки, които идеха от околността. Дълго време Сер игра ролята да претопява всичко онова българско, което се настаняваше там. Обаче един ден поглъщащия гръцки змей се задави от един корав български камък. Това е селянчето Атанас, от с. Горно-Броди, което упътено към Сер за да дири волно щастие, се настанява в града като слуга на един магазин и което не само не се стопява от стомашния сок на гърцизма в Сер, но след дълги перипетии само отваря, за ужас на гърците, българска книжарница. На тая книжарница е определено да стане средище на българизма, и не само това, но и революционно огнище на града и околията. Там се сбират българските учители, от там Атанас Ников зема участие в работите на българ. община в Сер и в процъфтяването на училищата и пансиона. Той е човека, който регулира вече вливащите се в града български струи, които трябва да образуват вече българско езеро. Над това благотворно влияние никнат една след друга родни черкви и училища, никне българско езеро..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Вестник "Пирин. Македоно-одрински лист" е издание на Илинденската организация , излизал в София от 1923 до 1924 година. В него пишат ВМОРО революционерът и публицист Арсени Йовков , публицист и ранен македонист Кръсте Мисирков и др. Вестникът помества материали за положението на българите в Македония под сръбска и гръцка власт, биографии на македонски дейци, сведения от живота на емиграцията, балканска хроника и много обяви.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 366 пъти.