Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "Каревци (Личен архив)", София, 1959 година
Стефан Матерков от Крушево, Вардарска Македония - "Каревци (Личен архив)", София, 1959 година


Увеличи
Описание

"Село Селце, както показва самото му име е малко селище най-близкото до гр. Крушово. То е разположено до самото поле и е в съседство с лоши турски села. Това обстоятелство е карало малкото му, но забележително будно население да търси по-безопасни селища и по-сигурни места за препитание. Ето защо много селчани отдавна бяха се преселили в гр. Крушово, а други се отправиха и към България.
От с. Селце произхождат видни крушовски семейства като Каревци, Никлевци, Ивановци, Груьовци, Демировци и много други. Каревци например са дали отлични възрожденци и реакционери; Никлевци са дали Томе Никлев, който взима участие в буната организирана от Крушовския предорганизационен войвода Ангеле Церанец. Ивановци дадоха пет души въстаници през Крушовското Илинденско въстание. А коренът на самия Ангеле Церанец е от с. Селце. Забележителен син на същото малко село е и славния крушовски войвода Веле Марков....
Впрочем рода на Каревци е дал много забележителни дейци, както в културно, така и в революционно отношение на гр. Крушово. Те представляват цяла галерия мъже, като се почне от дядо, прадядо и се стигне до наши дни. Ангел Церанец, Демир Трайков, Ицо, Наки, Тирчу, Петруш, Ташку, Никола, Шула, Георги и др. все са славни потомци на дядо Саве и на Каревци.
Да, много нещо са дали Каревци на славно Крушово, обаче мъжа, който блясна с особено силна светлина и който най-много прослави не само своя род, своя град и своята родина Македония, а и нещо повече, това безспорно е Никола Карев - славния председател на първата в света народна Република - Крушовската народна република."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Стефан Илиев Матерков е активист на БКП, краевед и български фармацевт.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1025 пъти.