Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "29 май 1903 година или Героическото сражение на Дебърската чета при "Чафките" под войводството на Максим Ненов", София, 1909 година
Димитър Арсов от с. Лазарополе, Реканско, Вардарска Македония - "29 май 1903 година или Героическото сражение на Дебърската чета при "Чафките" под войводството на Максим Ненов", София, 1909 година


Увеличи
Описание

Книжката е издание на Дебърската просветителна дружба в София и представлява дневника на Димитър Арсов от дебърското село Лазарополе – секретар на четата на Максим Ненов . Описана е битката на връх Чавките в планината Голак, където загиват войводата Максим Ненов заедно с подвойводата си Димитър Стефанов Домазетов и 16 други четници.

"Не мога да лиша от пълнота тук написаните спомени, ако не изложа онова, що заслужава самоотвержения Кръсто Николов от Банища. Този атлет така се възбуждаше, щото, като не можеше да търпи хулите на арнаутите-аскерлии, излизаше много наяве от позицията, стреляше и ги галатеше на арнаутски език. Често пъти бех принуден, като не разбираше увещанията ми, да го улавям за пояса и кепето и да го смъквам в позицията. Думах му: "Варди се и не рискувай да те убият, бе брат". И аз държах на български нещо в род реч на агите, че е дошло време мъчителите и угнетителите да ги проводим в Шам-Багдад, за да не мърсят вече свещенната македонска земя. Един ми отговори, че всички гявури ще ги изтребим и че на "мретът" (султана) е била дълга и силна ръката и една обдалска дума изтърси за Македония. Отвърнах му, че техния мрет, султан Хамид, който е довел до положение поданниците си, които му плащат, да се требат един друг, както ний сега, е свиня. На това ми отговориха с дружен залп, а другарите ми се смееха и още ми се смеят за словото, което съм държал като на митинг."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Димитър Арсов е български революционер и просветен деятел, деец на ВМОРО. Секретар е на четата на дебърския войвода Максим Ненов от с. Тресонче и е участник в Илинденско-Преображенското въстание. След въстанието се преселва във Вършец и е член на Дебърското благотворително братство.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 371 пъти.