Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "Въведение в историята на XIX век от Павла Каролиди", София, 1894 година
Димитър В. Македонски от с. Емборе, Кайлярско, Егейска Македония - "Въведение в историята на XIX век от Павла Каролиди", София, 1894 година


Увеличи
Описание

През 1894 г. българският просветен деец, общественик и революционер Димитър Василев Македонски издава книгата "Въведение в историята на XIX век" на Павел Каролиди, с помощта на издателите Братя поп Спиркови от Прилеп.
"Още слѣдъ издаването на първия томъ отъ това важно историческо дѣло азъ се заловихъ съ прѣвожданието му на българский язикъ, но тоя мой прѣводъ може би никога не щѣше да види бѣлъ свѣтъ, ако не бѣхѫ родолюбивитѣ прилѣпчани Г. Г. Братя П. Спиркови, които съ голѣма готовность приехѫ да го издадѫтъ и да обогатятъ съ него българската книжнина. Разумѣва се, както тѣ, така и азъ хранимъ надѣжди, че българската интелигенция, читающата у насъ публика, която не е вече малобройна и умѣе съзнателно да цѣни сериознитѣ трудове, ще се притече на помощь, за да може да се издадѫтъ по-скоро всичкитѣ томове отъ историята на XIX вѣкъ съ картини въ текста."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Димитър В. Македонски (1848-1898) е виден български просветен деец, публицист, общественик и революционер. Той е един от учредителите на Македонския комитет (ВМОК) през 1895 г.
Повече информация за Димитър В. Македонски тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 372 пъти.