Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "Величието на македонската борба", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 362, София, 24 декември 1927 година
Христо Попов от с. Владово, Воденско, Егейска Македония - "Величието на македонската борба", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 362, София, 24 декември 1927 година


Увеличи
Описание

Българският духовен деец от Егейска Македония Христо Попов за македонските младежи съдени в Скопския студентски процес .

"По-дивно, по-трудно постижимо за ума на непосветения в положението на Македония е това – откъде тие македонски синове почерпиха такъв възвишен патриотизъм? Кой насади в сърцето им такава безветна обич към измъчената родина? Кой им вдъхна безстрашието и търпението на първите християнски мъченици? Откъде взеха те големата смелост и как добиха тая с нищо непобедима нраствена сила?
Те не беха щастливи да видят родното училище, защото новото робство, тежко и страшно робство, ги свари когато беха маловръстни. Българската наука там беше непозната. А сръбската школа, в която от 15 години се учат, опитва се да насажда у тех само умраза към род и език и да трови техната чиста душа. Е добре, щом не са се учили в българско училище, щом не са видели България, от която са отделени с китайска стена, който тогава е казал на тие деца, че са българи и е укрепил туй съзнание в тех? Кой ги е научил така силно да обичат родината си? Кой е запалил у тех тоя патриотически жар, който поставя в респект, враговете на татковината и предизвиква възторг в цел свет?
Без съмнение, това е бащиният дом, родното семейство, където отрастват македонските деца, където скрито четат пазената като светиня българска книга и където на първо место изпъква светлият образ на майката-македонка. Тя е именно, коравата и с високо народностно съзнание българка, която преживе и преживява нескочаемите мъки и надежди на Македония. Тя е, която с български песни преспива рожбите си и като ги кърми, заедно с млекото си им предава съзнанието за народност. Тя е, която е насадила в сърцето им необикновената обич към светата родина и като ги отгледала и възпитала, възпламенила у тех огъня на родолюбието."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Христо Попов е български духовен деец. Завършва духовната академия в Москва, след което става учител в Цариградската българска духовна семинария, а по-късно - в Солунската българска мъжка гимназия и в Софийската духовна семинария. Дългогодишен секретар на Светия Синод на Българската екзархия.
"Както у нас, така и в чужбина, днес не сa съвсем същите фактори и ръководители на общественото мнение, които са били преди 20 години. Пък и да беха същите, те не могат да помнят всичко онова, що е говорено и писано преди толкова време. Ето защо, ние требва да повтаряме всека година, всеки месец, всеки ден - постоянно требва да знаем и пред всекиго да повтаряме, като 10-те заповеди, онова което доказва нашите права над Македония и оборва лъжливите сръбски претенции. За да биде един християнин силен во верата, не е достатъчно само твърдо да е убеден той в нейните догми, но требва още и да не се смущава при некакви възражения от противниците, да е в състояние да посрещне и противостои на най-силните удари от еретиците, да е способен да защити от враговете всички истини на своята вера. Така и за един българин, за да биде силен и несъкрушим, не е достатъчно да биде само убеден, че Македония е българска страна, а нуждно е още способност да наложи на всеки чужденец това свое убеждение, като го подкрепи и защити с най-силни и с нищо неопровержими доказателства."


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 164 пъти.