Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "Гоце Делчев никой път не е изричал груба дума", Горна Джумая, 22 септември 1931 година
Андон Янев - Кьосето от с. Голозинци, Велешко, Вардарска Македония - "Гоце Делчев никой път не е изричал груба дума", Горна Джумая, 22 септември 1931 година


Увеличи
Описание

Спомен на Андон Кьосето;
Записал: Боян Мирчев от Битоля през 1931 г.
"И при раздялата за сбогум Гоце Делчев каза: "Другари, аз сега заминавам за България, ще получа от нашите другари пари и знайте, че тези пари ще отидат тъкмо за делото, за македонското дело и ще продължа с всички сили и средства (борбата) с тези гадове, не със гадове, а като с хора. Ако не се обединим, знайте, Македония е разкъсана, ще стане война, дали тази война ще сполучим или не, ще се предизвика по-голема война, ще стане европейска намеса, ще пострада България". И Делчев тръгна към границата. А преди това, той каза още: "Бъдете смели, имайте срещи и с други. Всичкото зло е от Фердинанд. Ако аз умра да не вие просто ако не обърнете палата на Фердинанд наопаки. Всичката роля играе той....Ние не можем да спечелим пълна свобода, ние ще искаме автономия. Целта на Централната организация беше тайна, един ден само по себе си, след 10 или 15 години, без да се съмняват Сърбия и Гърция, тя ще се обедини с България..."


Източник: Оригинален източник на документа - Държавна агенция "Архиви".

Автор: Андон Лазов Янев - Кьосето [1855-1953; Горна Джумая] е прочут български революционер и дългогодишен войвода на ВМОРО, сподвижник на Гоце Делчев, участник в Илинденското въстание и аферата "Мис Стоун".


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 893 пъти.