Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "100 години од едно заборавено собитие", публикувано в bigorski.org.mk, Бигорски манастир, 3 декември 2018 година
Кирил Бигорски от Битоля, Вардарска Македония - "100 години од едно заборавено собитие", публикувано в bigorski.org.mk, Бигорски манастир, 3 декември 2018 година


Увеличи
Описание

Йеромонах Кирил Бигорски разказва за убийството на четирима видни жители на Галичник от страна на сърбите през 1918 година. 100 години по-късно лобното място на мъчениците е намерено от монасите на Бигорския манастир и костите им изровени и препогребани.

"Имено, галичанецот Ристо Бужароски соопштува многу детали за тоа како во 1918 г. биле убиени четворицата галичани: свештеникот Овентиј Исачев Фрчкоски, Русе Михајловски (Бајрамовски), Евгениј (Евге) Галев Ванкоски и Јаков (Наќе) Наков Колоски1. Овие видни и чесни жители на с. Галичник, по воспоставувањето на новата српска управа во селото, биле принудени секој ден да се пријавуваат во полициското началство, со лажно ветување дека нема ништо лошо да им се случи. Меѓутоа, тие еден ден биле задржани и не биле пуштени назад. Нивните домашни, мислејќи дека се затворени во околијата, неколку дена со ред носеле таму храна и облека. По неколку дена властите залепиле плаката на црквата „Света Петка“, во која пишувало дека наводно, тие избегале и се барало да бидат пронајдени. Всушност, вечерта на 5/6 ноември 1918 година, сите тие биле стрелани од српската жандармерија."


Източник: Оригинален източник на статията е сайтът на Бигорският манастир.

Автор: Йеромонах Кирил Бигорски от град Битоля е един от монасите в Бигорския манастир „Свети Йован Кръстител“ , намиращ се в Реканско, помежду Гостивар и Дебър, в непосредствена близост до селата Ростуше и Битуше, по течението на реката Радика.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 402 пъти.