Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> Албум "Илинден - Крушово. 1903 - 1928", София, 1928 година
Крушовско Благотворително Братство - Албум "Илинден - Крушово. 1903 - 1928", София, 1928 година


Увеличи
Описание

"Крушовската емиграция в България, част от която е била свидетелка на илинденската епопея, чувствувайки дълг на почит и удивление към героически загиналите борци около Крушево преди 25 години, издава този албум с желание да илюстрира нещо само от събитията около Илинден в Крушево. Братството на крушевските емигранти поднася на младото поколение подвига на бляскавото минало в образи, за да може това минало да го вдъхнови с идеализма и чувството за саможертва на великите покойници - ратници за македонската свобода."
Предговорът на този богато илюстриран албум е написан от дееца на ВМРО Наум Томалевски от Крушево, а корицата и редакцията на книжката са дело на проф. Стефан Баджов, също родом от Крушево. Професор Баджов е автор и на националния герб на Царство България. Албумът е издаден по случай 25 годишнината от Илинденското въстание.


Източник: Оригинален източник на книгата тук

Автор: Крушовското благотворително братство е създадено от емигранти от гр. Крушево в София през 1899 г. То съществува до 1950 г., когато е разтурено от комунистическата власт. Домът на крушовската емиграция се е намирал на ул."Кирил Пейчинович" 10 в София, непосредствено до сиропиталище "Битоля" зад сегашния хотел "Родина".


За да прочетете книгата натиснете тук



Видяна 1729 пъти.