Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "Etoile De La Concorde / Звезда на съгласието", Цариград, 1918 година
Никола Димков от с. Горно Броди, Серско, Егейска Македония - "Etoile De La Concorde / Звезда на съгласието", Цариград, 1918 година


Увеличи
Описание

В началото на 1918 г. Никола Димков издава книгата „Звезда на съгласието“, в която разработва идеята за създаване на световна организация на мира и сътрудничеството между всички страни, народи и религии. Организация, която да се занимава със световната безопасност и научното и културно сътрудничество между нациите. Проектът е отпечан на френски, немски, турски и гръцки език и Димков го изпраща на много държавни и правителствени ръководители чрез посолствата им в Цариград , включително и на американския президент Уудроу Уилсън, който по-късно излиза със своите известни 14 точки.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Никола Димков Халембаков (1859-1937; Цариград) е български инженер и общественик, автор на „Звезда на съгласието“ - проект за създаване на световна организация за опазване на мира и насърчаване на сътрудничеството между страните, народите и религиите в света. Вуйчо е на видния лечител Петър Димков.
За повече информация за Никола Димков тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1624 пъти.