Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "Злодейците убиха и Наум Томалевски", год. V, брой 114, декемврий 1930 година
Вестник 'Свобода или смърть' издаван от ВМРО - "Злодейците убиха и Наум Томалевски", год. V, брой 114, декемврий 1930 година


Увеличи
Описание

Брой 114 на в. "Свобода или смърть" (на Протогеровисткото крило) от декемврий 1930 г. за убийството на революционера Наум Томалевски.
"И куршумите, които пронизаха челата на тия доблестни синове на племето, - не забравяйте о, българи! - пронизват сърдцето на Македония, прострелват и снагата на България. "Опомнете се! Спрете, спрете в името на родината, в името на българското племе, в името най-после на България!" - тоя възглас се наддава от всякъде. И в ужаса на разрушението тия, които не убиват, се питат: "Нема ли съвест, нема ли сила, която да спре ръката, която сее смърт? Не опомнюване, а просветление! Повече ум, повече морал и повече любов към делото за Освобождението на Македония. Настане ли това - покойника и неговите другари ще бъдат щастливи в Царството Божие от своята смърт. Бог да го прости!"


Източник: Оригинален източник на книгата - Спортна Библиотека

Автор: Вестник "Свобода или смъртъ" е нелегален орган на Вътрешната македонска революционна организация, излизал в периода 1924-1934 година.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 997 пъти.