Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "Спомени; Из дневника на един заточеник", публикувано във в. "Вести", брой 7-11, Цариград, 1910 година
Никола Бояджиев от Велес, Вардарска Македония - "Спомени; Из дневника на един заточеник", публикувано във в. "Вести", брой 7-11, Цариград, 1910 година


Увеличи
Описание

Спомените на революционера Никола Бояджиев от Велес за Солунската афера; за страданията на българските затворници; за пътуването до Подрум-Кале и заточението заедно с Дамян Груев, Христо Татарчев, Иван Хаджиниколов, Христо Матов, Пере Тошев, Мише Развигоров, Стамат Танчев, Григор Алексиев..."
"Пред нас, около нас, деца - турчета, гърчета и еврейчета припнаха и викаха "булгар", "вургарос", "комита". Стигнахме на кея, който беше буквално препълнен със зрители, които любопитстваха да видят нашето качване на парахода...Преди да влезнем в мауните, още на кея, всички почти под командата на Ст. Димитров (от Зелениче, Леринско), извикахме, като из едно гърло, "Да живее революцията." - "Vive la revolution!". В малко време бехме всички в мауната и когато те потеглиха, подкачихме песента "Жив е той, Жив е..." На крака всички и с феса в свободната ръка, с махане ние си вземахме "с Богом" и пращахме поздрави на всички, които ни беха близки до сърце. На кея беха дошли и наши близки, едномисленици, които макар да се чувствуваха некак убити от нашето положение, но като гледаха как ние с гордост и с весели засмени лица вървим, те беха повече от доволни и на техните очи не се намираха сълзите на скръбта, а ония на душевната радост...Мауните беха вече до парахода, когато ние процепихме въздуха с "ура" и "да живее Македония".


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Никола Бояджиев (1867-1911) е български просветен деец и революционер, деец на ВМОРО. Ръководител е на Гевгелийския революционен комитет на ВМОРО, главен екзархийски учител е в Гевгелия, а после и директор на Серската девическа прогимназия. След Солунската афера е арестуван и осъден на 101 години. Заточен е в Подрум-Кале, където лежи до 16 ноември 1902 г., когато е амнистиран.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 312 пъти.