Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "До костурчани и други родолюбиви българи", София, 20 януари 1920 година
Костурско благотворително братство - "До костурчани и други родолюбиви българи", София, 20 януари 1920 година


Увеличи
Описание

Един позив издаден през 1920 г. от Костурското благотворително братство в София с цел популяризиране на книгата на Христо Силянов - "От Витоша до Грамос".
"На всички костурчани намерили прибежище в свободна България или пръснати из други държави и в далечна Америка предстои да съединят усилията си за да поддържат бодростта на народния дух и да запазят ненакърнено българското име на своя роден край. Сдружаване, патриотическа щедрост, просвета, устна и печатна пропаганда - ето средствата, чрез които ние ще можем да предпазим Костурско от обезличаване и погърчване, докато настанат по-добри дни за целото българско племе изобщо и за нашия роден край в частност. Така схващайки своята задача, Костурското Благотворително Братство в София е решило да издаде и да разпространи по целия български свет книгата "От Витоша до Грамос" - написана от известния революционер и писател г. Хр. Силянов.
"Костурчани! Леринци! Кайлярци и всички родолюбиви българи! Ние ви вменяваме патриотически дълг не само да доставите за себе си и за близките ви хора тая книга, но и да спомогнете за най-широкото й разпространение."
Позивът е подписан от председателя на Костурското благотворително братство - видния български архитект от с. Лобаница, Костурско Никола Юруков и секретаря на братството - революционера Сребрен Янакиев от Хрупища.


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Костурското благотворително братство е създадено от бежанци от Костурско , Егейска Македония намерили спасение от турско и гръцко владичество. Сред председателите на братството са били Тома Шапарданов и Васил Чекаларов .


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 687 пъти.