Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Речи на Яне Сандански в Неврокоп", съхранявани в Исторически музей Велинград, произнесени в град Неврокоп, 17 юли 1908 година
Яне Сандански от с. Влахи, Кресненско, Пиринска Македония - "Речи на Яне Сандански в Неврокоп", съхранявани в Исторически музей Велинград, произнесени в град Неврокоп, 17 юли 1908 година


Увеличи
Описание

Двете речи Яне Сандански държи на 17 юли 1908 г. в град Неврокоп (днес Гоце Делчев) по случай Младотурската революция. Речите са записани ръкописно на бял лист, от двете страни. Листът е пазен за спомен от ВМОРО революционера от Банско Лазар Колчагов и подарен по-късно на историческия музей във Велинград, където се пази и до днес – Исторически музей Велинград – Инв. кн. № 806.

"Ей ти, нещастни народе! Ти, който си тъпчен от 500 години насам под краката на тиранията, а днес добрите синове на отечеството я премахнаха и създадоха щастие в живота на всекиго, което щастие не ще има край. Вий днес живеете под знамето на равенството, братството и свободата. Ей братя! Които сме живели с българското име, от днес нататък да знаем, че всички сме равни под блестящия братски байрак. Днес всички ний – турци, българи, гърци, арнаути, евреи и др. дадохме клетва, че ще работим за милото ни Отечество и ще бъдем неразделни и всички ще се жертваме за него и ако стане нужда, даже и кръвта си ще пролеем... Да викнем всички с един глас Долу Султана! Да живее народът! Да живее отечеството! Долу тиранията!"


Източник: Исторически музей Велинград – Инв. кн. № 806.

Автор: Яне Иванов Сандански (1972-1915) е деец на Върховния комитет и дългогодишен ръководител на Серския революционен окръг на ВМОРО.
За повече информация за Яне Сандански тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3972 пъти.