Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Произношение на вокала ѣ", публикувано във в. "Новини", Цариград, брой, 51, 1891 година
Наум Темчев от с. Загоричани, Костурско, Егейска Македония - "Произношение на вокала ѣ", публикувано във в. "Новини", Цариград, брой, 51, 1891 година


Увеличи
Описание

Наум Темчев за произношението на вокала ѣ в Костурския и Югозападните македонски говори.
"...но като е думата за Костурския (родния) ми говор, нека ми бъде позволено да дам некои осветления по произношението на тая старо-българска гласна в Костурския и въобще в южните говори на западното наречия. Старо-българския вокал ѣ, бил той акцентован или не, никъде в южните говори на западното наречие не се среща като я, а всъде като просто е."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в село Загоричани Наум Темчев е главен учител в българското класно училище в Костур. Баща му е убит по време на Загоричанското клане (избиването на 62 мирни жители българи в селото от страна на гръцки андарти), а Темчев допринася значително за уведомяването на българския търговски агент Андрей Тошев и европейските консули в Битоля за случилото се.
Посетете Уикипедия за повече информация за Наум Темчев
Наум Темчев е един от тримата автори на книгата за Загоричанското клане издадена от Загорицко дружество "Илинденъ" през 1930 г.в София "Загоричани. Спомени по случай 25 годишнината от клането, извършено от гръцките андарти през 1905 год"


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1217 пъти.