Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Хилми паша за новите Балкани (Интервю от запасния майор Д. Атанасов)", публикувано във в-к "Камбана", год. III, бр. 1815, София, 10 февруари 1914 година
Димитър Думбалаков от с. Сухо, Лагадинско, Егейска Македония - "Хилми паша за новите Балкани (Интервю от запасния майор Д. Атанасов)", публикувано във в-к "Камбана", год. III, бр. 1815, София, 10 февруари 1914 година


Увеличи
Описание

Интервю на майор Димитър Атанасов Думбалаков с Хюсеин Хилми Паша за борбите на българите в Македония за свобода, когато сръбските и гръцките чети са сътрудничели на турската власт, за бъдещото сътрудничество между турци и албанци с българите в революционната им борба срещу Сърбия и Гърция в Македония. Интервюто е взето във Виена, където Думбалаков се среща с бившия генерал-губернатор на Македония и велик везир Хилми паша, по това време турски пълномощен министър в австро-унгарската столица, и успява да го убеди да даде смятаното и до днес за сензационно интервю.

"- Никога не допущах - каза пашата, - че Македония може да стане някога сръбска, че гърците ще завладеят Солун, но съдбата, знаете, често допуща и най-странните неща.
Населението в Македония е в своето болшинство българско, после иде по численост турското, гърците са малко, а сърби там никак няма между коренното население.
Освен това, продължи Хилми Паша, за свободите на тая страна се бореха и жертваха само българите. Революционната борба и войната - туй бе чисто и само българско дело.
В революционно време гърците и сърбоманите, смело казвам това, вървяха наедно с нас, турците, против вашите комитети. На мене и на моята полиция те съобщаваха всичко, каквото научеха за вас, те бяха наши шпиони, приятели и доброжелатели.
И когато България реши да воюва, те се присъединиха само да извлекат ползи на ваша и наша сметка. Преди на вас да изменят, те се отнесоха вероломно към нас.
Но каквито и да са сърбите и гърците, виновни сме ние, българите и турците, защото не се разбрахме навреме.
Но радостта на гърци и сърби от лесно добитите печалби не ще е за дълго. Туй българско, турско и албанско население, те по никой начин не могат задържа в покорство. Познават най-добре якия революционен дух на българската нация. Нищо не е в състояние да го сломи.
Ако империята не можа да излезе на глава с българите, сръбската и гръцката власт ли ще ги укроти?"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Димитър Атанасов Думбалаков е майор от Българската армия и войвода на ВМОК. Участва в Четническата акция на ВМОК , Горноджумайското въстание и в Илинденско-Преображенското въстание . В 1912 г. заедно с Петър Дървингов е един от основните организатори на Македоно-одринското опълчение на Българската армия. По време на Първата световна война командва Втора дружина на Трети пехотен македонски полк на Единадесета дивизия на Българската армия, която се сражава с френски части във Велешко. Думбалаков е ранен на 31 октомври 1915 г. и почива малко по-късно. Погребан е тържествено на 1 ноември в двора на църквата "Свети Пантелеймон" във Велес.

Братята на Димитър Думбалаков също са прославени македонски българи – Трендафил Думбалаков е български военен и ВМОРО войвода загинал 18 годишен в легендарната битка на Ножот, а Михаил Думбалаков е български журналист, деец на ВМОК, участник в Илинденско-Преображенското въстание и горянин.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3025 пъти.