Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Основите за едно сръбско-българско сближение", публикувано в сп. "Български сбирка", год. XVI, кн. VIII, София, 1 октомври 1909 година
Кръсте Мисирков от с. Постол, Ениджевардарско, Егейска Македония - "Основите за едно сръбско-българско сближение", публикувано в сп. "Български сбирка", год. XVI, кн. VIII, София, 1 октомври 1909 година


Увеличи
Описание

Мисирков с идеи за това как българския и сръбския народ могат да се сближат. В статията си, обявеният от македонизма за "Македонецот на XX век" публицист говори непряко и за сръбския македонизъм:
"Нападателното положение на Сърбия си остава и до ден днешен при некои изменения на тактиката: отначало българското население в Македония бе обявено за чисто сръбско, също толкова чисто сръбско, колкото и населението на Босна, Херцеговина, Черна-Гора и пр. След това сърбите посвалиха домогванията си: те обявиха, че населението в Македония е толкова българско, колкото и сръбско, т.е. средно-сръбско българско, но ни сръбско, ни българско, а неутрално, което лесно може да стане и сръбско и българско. Най-после те се хванаха за мисълта за особна македонска народност, която и наместиха в южна Македония."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Ениджевардарското село Постол Кръстьо Петков Мисирков (1874-1926) е български публицист и ранен македонист. Заради една част от публикациите си, в които той изразява явни македонистки и просръбски възгледи, Мисирков е считан за национален герой в Р. Македония, където официалната доктрина е македонизма, за чийто основни идеолози се считат сръбските учени Новакович, Цвийч и Белич.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2537 пъти.