Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Св. Дух - Окръжно", София, 3 юни 1935 година
Съюз на македонските емигрантски организации в България - "Св. Дух - Окръжно", София, 3 юни 1935 година


Увеличи
Описание

"Праздника Св. Дух е определен за ден на Македония. Тогава всички македонски синове се събират, за да се преклонят пред светата памет на знайните и незнайни герои-мъченици, които дадоха живота си за свободата на Родината. Те се събират още, за да проявяват своята вера в светостта и тържеството на освободителното дело. Това е едно напомняне на близки и далечни, на свои и на чужди, че въпреки всички превратности на съдбата, Македония е жива, верва и се бори и ще победи, защото нема нищо по-силно от волята на един народ да бъде господар на собствената си съдба.
В денът на Македония македонските прокуденици дават обет да останат верни на заветите, завещани от героичното минало, завети начертани с кръвта на хиляди борци. Те приповтарят своята клетва, че с безкористие, с обич и възторг ще служат на освободителното дело. На тоя ден македонските българи проявяват своето високо съзнание за дълг и родолюбие, че остават верни на техната единствена, неизменна и света цел - свободата на Македония."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Съюзът на македонските емигрантски организации е най-многочислената и ръководна организация на македонската емиграция в България. Дружествата и са известни като македонски културно-просветни и благотворителни братства. Основната дейност на организацията в България е културна, просветна и благотворителна, а пред международната общност и Обществото на народите пропагандирането на Македонския въпрос и незачитането на човешките права на македонските българи в Югославия и Гърция. Финансова подкрепа получава от ВМРО и от членски внос, политическа - от Македонската парламентарна група в българския парламент, а на международно ниво е подкрепена от чужди политици, общественици, публицисти и учени. В един момент броят на Македонските братства в Царство България достига 210.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1635 пъти.