Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Писмо до жителите гърци в гр. Мелник", публикувано във в-к "Революционен лист", бр. 3, 17 септември 1904 година
Яне Сандански от с. Влахи, Кресненско, Пиринска Македония - "Писмо до жителите гърци в гр. Мелник", публикувано във в-к "Революционен лист", бр. 3, 17 септември 1904 година


Увеличи
Описание

В писмо до гръцките жители на Мелник, Яне Сандански успокоява гърците, че борбата на ВМОРО не е националистическа, за господстване на българската нация в Македония и Одринска Тракия над тях, а борбата на македонските революционери е Македония да бъде на всички македонци без значение на тяхната народност (българи, сърби, гърци, власи) и религия, защото всички те са "безправни роби" на турската тирания:

"Отдавна вие, гърците, сте навикнали да гледате на нашия Македоно-одрински въпрос като на чисто български въпрос. Борбата, която водим ние, вие считате не като борба за извоюване на един свободен живот, а като борба за тържеството на българската националност над другите, които живеят заедно с нас..."

"(Организацията) е дала достатъчно силни доказателства, че почива на интернационални начала и че е съвсем самостойна и независима. Мнозина от вас са се убедили вече, че нашата кауза, която трябва да е обща кауза на всички ни, е съвсем чиста от всекакъв национализъм. Не българска Македония желаем ние, а "Македония на македонците", Македония освободена от тиранията."

"Елате, забравете общото ни мрачно минало, захвърлете глупавия шовинизъм, повервайте ни! Елате да сеем заедно семето на революцията, да будим духовете на заспалите; елате! Да нема занапред българин, гърк, сърбин, влах, а само онеправдан роб; тиранията е обща, нека бъде обща и борбата."

"Султанското правителство, което постоянно се придържа о началото "разделяй и владей" прави всичко възможно, за да ни държи отдалечени едни от други, наострени, настървени едни срещу други. То сее навсякъде по между ни умраза и раздори, опълчва ни едни срещу други, заплита ни във взаимни борби, за ни обезсилва и за да отвлича вниманието ни от грозноватата действителност. Тука най-горещ защитник на вас, то преследва всичко българско; там пък поддържа и насърдчава куцовласите против вас."

"Вие усилихте борбата си срещу нас, като ни обвинихте, че ние имаме за цел да преследваме всичко, което не е българско. Колкото тежко, толкова и несправедливо обвинение; защото нема нито един случай некой да е преследван и убиван от Организацията за това, че не е бил българин. Организацията преследва и наказва всеки, без да обръща никакво внимание от каква народност е, ако той е оръдие на тиранията."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Яне Иванов Сандански (1972-1915) е деец на Върховния комитет и дългогодишен ръководител на Серския революционен окръг на ВМОРО.
За повече информация за Яне Сандански тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 4372 пъти.