Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Град Воден в Природно, Индустриално-Икономическо и Национално Отношение", София, 1920 година
Методий Димов от Воден, Егейска Македония - "Град Воден в Природно, Индустриално-Икономическо и Национално Отношение", София, 1920 година


Увеличи
Описание

През 1920 г. архимандрит Методий Димов издава книга за родния си град Воден.
"Град Воден или Воден град, както именува видният професор и пътешественик Г. Баучер, е предмет на висок интерес за всеки българин и напълно заслужава внимателно изучаване. Оскъдно, твърде оскъдно познаваме ние това райско кътче на нашата родина, тоя блескав венец на българската земя, с толкова дивните му природни прелести, с неизчерпаемият арсенал от вещественни богатства за развиване най-модерна индустрия, с неговият чисто български национален колорит и с борбите му срещу вековните похитители на верска, национална и политическа свобода."
"Воден брои около 2,500 къщи с население около 15,000 души, половината българи, половината турци. Като става дума за народности, не е нуждно да отлъчваме от българската народност патриаршистите, само за това, че са се заблудили, защото и те са чисти българи, незнаещи повече от калимера-калиспера. Само един, отдавна дошел от Еладата грък, загнезди се въ Воден и за неговото природно лукавство, коварство и ехидност, воденци го нарекоха Партал Кочо. От 40 години помним, че само един единствен Партал Кочо е грък въ Воден. Като син на една израждаща се нация."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Методий Димов е български духовник, архимандрит; ректор е на Българското свещеническо училище в Скопйе. Председател е на Костурската българска община.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1507 пъти.