Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Братя Миладинови. (По случай 50-годишнина от смъртта им)", публикувано във сп. "Българска сбирка", год. XIX, кн. II, София, 1 февруари 1912 година
Евтим Спространов от Охрид, Вардарска Македония - "Братя Миладинови. (По случай 50-годишнина от смъртта им)", публикувано във сп. "Българска сбирка", год. XIX, кн. II, София, 1 февруари 1912 година


Увеличи
Описание

Евтим Спространов за "великото значение на братя Миладинови за българския народ". Статията е написана по повод 50-годишнината от смъртта на братята от Струга .

За дейността на Димитър Миладинов в Македония:
"Води и диспути с гърци, че местното население е българско и, следоват., справедливо е да се учи на родния си език, а за да докаже, че българите имат история и славно минало, той превежда историята на Паисия на гръцки и иска да я печати, за да я пъхне в очите на гърците и да им каже нагледно: "вижте, що сме били, и знайте, че пак ще бъдем такива!""


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Евтим Ангелов Спространов (1868-1931, София) е публицист, писател, общественик, изследовател, ВМОК и ВМОРО революционер. Един от основателите на Младата македонска книжовна дружина ("Лозари"), председател на Софийското македонско дружество, учредител на Върховната емиграционна комисия в София, директор на българското девическо училище в Битоля, инспектор на българските училища в Солунския санджак, подначалник в Министерството на народното просвещение на Царство България, деец на Съюза на българските конституционни клубове (партия на десницата на ВМОРО), активист на обществено-културната организация на българите в Османската империя "Българска Матица". По време на Първата световна война е окръжен управител на родния си Охрид, докато градът е под българска власт. Председател на Охридското културно дружество „Свети Климент“ и Охридското настоятелство на фондовете, секретар е на Илинденската организация и подпредседател на Националния комитет на Съюза на македонските братства в България. През 1923 г. е един от основателите на Македонския научен институт в София.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1769 пъти.