Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Кои се днешните албанци и техния език? (историческа справка)", София, 1910 година
Лазар Силяни от с. Кракорница, Горна Река, Реканско, Вардарска Македония - "Кои се днешните албанци и техния език? (историческа справка)", София, 1910 година


Увеличи
Описание

Едно историческо изследване на реканеца Лазар Силяни (Силянов) за албанците и техния произход. Съдържа и малък сравнителен албано-гръко-латинско-български речник.
"За албанците, за техното минало и настояще, се знае много малко. Те никога не са съществували като народ, с името албанци. Според нашите изследвания, които излагаме в кратце, в настоящата книга, днешните албанци не са никои други, освен остатъци от арийските родове, които се срещат в историята с имената: пелазги, епироти, фригийци, тракийци, македонци, илирийци, мизи, лигури, лики, клики, есперийци, мундарийци и много други, които никога не са могле да съставят едно национално тело, а смесвайки се с отпосле дошлите народи като: финикияни, египтени и други, са образували гърците и латините, а останалите, не смесени родове, са съществували под разни имена, до като в 1444 год. след Христа, известния албански герой, Георги Кастриоти, (Скендер бей) ги е обединил в едно национално тело, под името шкипътар (орловци, соколовци) и воювали с войските на султан Мурад V-и и син му султан Мехмед, победоносно цели 24 год. След смъртта на Скендер-бея (при навлизанаето на турците в Албания) много от албанците емигрирали, с семействата си, в: Италия, Гърция, Франция, Испания и др. държави. Останалите по местата си албанци, не са играли никаква важна исторически роль, като самостоятелен народ, по причина на безписмеността им, а са воювали за сметка на турците и гърците, териториите на които се разширявали, а самите те, са се сгъстявали из непристъпните естествени укрепления, дето днес ги намираме като археологическа находка, с запазени от векове: традиции, нрави, обичаи, носия, колена и и език..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Лазар Яков Силяни (1878-?) е албански преводач, публицист и общественик, живял и работил в България. Член е на Македонския таен революционен комитет (Женевската група) и на Пловдивския анархистки кръжок.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 4032 пъти.