Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македония и България", публикувано в сп. "Ново време", год. XVI, кн. XIV, София, 1 август 1912 година
Димитър Благоев от с. Загоричани, Костурско, Егейска Македония - "Македония и България", публикувано в сп. "Ново време", год. XVI, кн. XIV, София, 1 август 1912 година


Увеличи
Описание

Една статия на Димитър Благоев, публикувана малко преди избухването на Балканската война.
"Като съдим от размерите на погромите в тия два града, от една страна, а от друга - от систематическите убийства над българите по отделно и на групи от турски чети и от отделни турци, или от агенти на властта, дохождаме до заключението, че бомбената политика в Македония се явява една политика на изтребване българското население, една политика, крайно злосторна. Политиката на Турция спрямо подвластните й христиански населения, откато те почнаха да се стремят към права и свобода, винаги е била изтребителна...Тя дебнеше само достатъчен повод, за да се предаде на масово избиване на българското население. А бомбените атентати в Щип и Кочани, очевидно, беха за нея не само достатъчен, но голем повод за масово избиване на българското население в тия градове в Македония. По такъв начин, политиката на бомбените атентати се явява тъкмо на помощ на изтребителната, на злодейската политика на Турция."
"Разбира се, че буржуазните патриоти, особено некои от "левите" на буржуазната демокрация, като анархо-общоделците или "обединените", проповядват днес война против Турция...На такава безогледна война, обаче, никоя от буржуазните и дребнобуржуазни фракции на власт - била "десна" или "най-лева" - не ще се реши. Първо, защото такава война е пълна с опасности за династията; второ, защото такава война е пълна с опасности за самата България, за господството на буржуазията. В такава война, сигурно, Турция не ще бъде сама, сигурно, веднага зад гърба на България ще се нахвърля Ромъния, а може би, и Сърбия. Какви могат да бъдат резултатите от една война с Турция при тия условия, можем лесно да си представим. В всеки случай, тя не ще доведе до освобождението на Македония. Дори да бъде победоносна спрямо Турция, тя за България, а така също и за Македония, но главно за България, ще бъде една крайно съсипателна война, без всекакви други резултати!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Костурско Димитър Благоев (1856-1924, София), наричан от последователите си Дядото, е български политик и философ, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров - Българската социалдемократическа партия.
Димитър Благоев участвува в македоно-одринското движение в свободна България. През летото на 1885 г. е един от инициаторите за създаване на легална организация в България. По-късно е член на македоно-одринското движение в Пловдив и участвува в работата на VI конгрес на македоно-одринската организация през 1899. Убеден интернационалист, изповядва марксистки идеи и развива идеята за Балканска федеративна република, която според него ще доведе до разрешаване на македонския въпрос.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2252 пъти.