Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Писма до Зографския манастир", публикувани във "Зограф, изследвания и документи, част I", София, 1942 година
Константин Държилов от с. Държилово, Негушко, Егейска Македония - "Писма до Зографския манастир", публикувани във "Зограф, изследвания и документи, част I", София, 1942 година


Увеличи
Описание

Четири изключително ценни писма от българския възрожденец Константин Държилов до Зографския манастир, в които известява за бъдещото създаване на българско училище в Солун и за смъртта на братя Миладинови. Писмата са публикувани за първи път през 1942 г. в книгата "Зограф, изследвания и документи; част I", от Михаил Ковачев наследник на видния щипски род Ковачеви (син на генерал Антон Ковачев, внук на Михаил и Йосиф Ковачеви и племенник на Славчо и Владимир Ковачеви).
"Повторично писахме Ви, чи исдѣйствуваме основанието на едно върховно народно ни училище в тази столица Макѣдонобългарска, сега же с радость извѣщаваме Ви, чи и Царское повеление относително на това приближиаме да получиме, така що слѣд мало време, новата 1862 година ще остави един знамѣнитенъ день за развитието на МѪкѣдонците, отаени до денѣска под темното покривало незнания."
"Слѣд радостни-тѣ овия извѣстия, гредам да Ви кажамъ и печалнити, чи народътъ ни сѣ й лишил два многозначителни лица. Братята Миладиновци умрѣли в преминалата седмица в Цареградъ в затворитѣ. Умрѣеха за народътъ и ще да сѣ наредат в редътъ на новомѪченицитѣ народни. Видисѣ не познаха още неприятели-тѣ ни чи човѣци-тѣ ако умиратъ, народъ-тъ обаче никогда не умира."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Константин Динков Държилов е български възрожденец, книжовник и революционер. Участник е в Негушкото въстание през 1822 г. Разпространява 'Цариградски вестник" и в. "Македония" в Солунско. Председател е на Солунската българска община.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1377 пъти.