Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Рицарят", публикувано в сп. "Литературен глас", год. XII, бр. 465-466, София, 6 март 1940 година
Георги Томалевски от Крушево, Вардарска Македония - "Рицарят", публикувано в сп. "Литературен глас", год. XII, бр. 465-466, София, 6 март 1940 година


Увеличи
Описание

Георги Томалевски за убийството на публициста и ВМРО революционер от Дупница Васил Пундев .

"Ако заговориш с некого за Васил Пундев, простреляния на една от софийските улици преди десет години български писател, учен и общественик, ще чуеш много за неговата начетеност, за големите му дарби като литературен критик, за сериозното му, академично отношение към българската литература и още много неща. Но това, заради което Васил порастна в съзнанието и спомена на всеки честен българин, е нещо друго, за което още не се приказва нашироко. Това е неговото непреодолимо и несломимо с нищо чувство на дълг към обществото, човечният му дълг, неговата съвест, заради които той поднесе своя ценен живот."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Георги Томалевски (1897-1988) е български писател, есеист, белетрист и публицист, един от основателите на Есеистичното общество в България. Брат е на революционера Наум Томалевски и деец на Македонската младежка тайна революционна организация. В дома на родителите му се обявява Крушевската република по време на Илинденско-преображенското въстание и днес къщата е музей на Илинденското въстание и Крушевската република.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1548 пъти.