Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Пенчо Славейков", публикувано в сп. "Литературен глас", бр. 159 София, 12 юни 1932 година
Андрей Протич от Велес, Вардарска Македония - "Пенчо Славейков", публикувано в сп. "Литературен глас", бр. 159 София, 12 юни 1932 година


Увеличи
Описание

По случай 20 години от смъртта на Пенчо Славейков Андрей Протич пише тази статия.

"Смъртта, настъпила през 1912 г. разби една голема личност, която най-добре и най-заслужено би ни представлявала в чужбина и би направлявала културния живот на България. Толкова повече, че Пенчо по дух бе винаги за новото, младото, на което той искаше почти насилствено да наложи своята жизнена задача."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Андрей Протич (1875-1959;София) е виден български изкуствовед, археолог, литературен критик, публицист и белетрист. Следва философия в университетите в Хайделберг и Лайпциг и политехника в Дрезденския университет. Завършва немска филология и история на изкуството с философия през 1901 г. в Лайпциг. През 1903 г. е един от основателите на дружество "Съвременно изкуство". Началник на културно отделение в Министерството на народната просвета. Доброволец в Българската армия през Балканските войни и военен кореспондент по време на Първата световна война. Награден е с орден "За храброст". От 1920 до 1928 г. е директор на Археологическия музей в София. Член е на Българския археологически институт от 1920 г. Редовен член е на БАН и член-кореспондент на Румънската академия на науките. Един от учредителите на Македонския научен институт.
За повече информация за Андрей Протич тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1250 пъти.