Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Кратки етнографски бележки за Дебърско с оглед към говора в тоя край", публикувано в "Известия на семинара по Славянска филология", София, 1905 година
Лазар Димитров от с. Дренок, Дримкол, Дебърско, Вардарска Македония - "Кратки етнографски бележки за Дебърско с оглед към говора в тоя край", публикувано в "Известия на семинара по Славянска филология", София, 1905 година


Увеличи
Описание

Тези ми бележки са плод главно на непосредно познаване предмета на тази статия, защото Дебърско е мой роден край: роден съм в. с. Дренок (Дримкол) и макар да съм излезъл отдавна от селото си, винаги съм имал възможност да се движа в дебърска среда. Покрай това се ползувах за тази си работа и от некои книжовни трудове. Под Дебърско, което е населено с българи-християни и българи-мухамедани (помаци), треба да разбираме само Горно-Дебърската каза и Джернонишката, които се състоят от околиите: Поле, Джупа, Голо-Бордо, Дримкол, Горна-Река и Долна-Река или Голема-Река и Мала-Река. Първите четири околии съставят Горно-Дебърската каза, а последните две - Джернонишката."

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Дебърско Лазар Димитров (1869-1945, Пловдив) е българския учител, деец на ВМОРО и председател на Одринския и Серския окръжен революционен комитет на организацията.
Завършва Солунската българска мъжка гимназия, а след това преподава в българските училища в Дебър, Солун и Гумендже. Заклет е във ВМОРО от Гоце Делчев и Даме Груев. Работи в семинарията на Българската екзархия в Цариград. Преподава български език в Одринската българска мъжка гимназия като е избран и за председател на Одринския окръжен революционен комитет на ВМОРО. По-късно става учител в българското педагогическо училище Сяр и става председател на Серския окръжен революционен комитет на ВМОРО. Участва в Илинденско-Преображенското въстание, като след неговия неуспешен край се спасява в България. През Първата световна война е училищен инспектор в Прищински и Призренски окръзи под българско владение. Умира в Пловдив в 1945 г.
Посетете Уикипедия за повече информация за Лазар Димитров


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1572 пъти.