Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Macedonian Settlement", публикувано във в-к "The New York Times", 11 Май, 1919 година, САЩ
Вангел Сугарев от Битоля, Вардарска Македония - "Macedonian Settlement", публикувано във в-к "The New York Times", 11 Май, 1919 година, САЩ


Увеличи
Описание

В тази статия историкът Вангел Сугарев защитава България от нападките на про-сръбския и про-гръцки редактор на New York Times, който обвинява Българската армия в извършване на военни престъпления по време на Балканските войни. В статията си Сугарев също така се застъпва и за създаване на независима македонска държава като решение на македонския въпрос, където всички македонци – македонските албанци, власи, евреи и българи ще живеят в равни права и свободи.

Източник: Оригинален източник на статията е вестник "New York Times"

Автор: Роденият в град Битоля Вангел Костов Сугарев (1890-1943, Белвю, САЩ) е български и американски историк, ръководещ катедра по история в Тексаския държавен университет. Получава образованието си в САЩ и служи в американската армия. Брат му Христо и майка му Донка са активни членове на Македонската патриотична организация в САЩ, а другият му брат Георги Сугарев е легендарен ВМОРО войвода, самоубил се след като е тежко ранен и обкръжен от турски аскер в Македония.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1103 пъти.