Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Революционната борба в Македония", Скопие, 1917 година
Георги Баждаров от с. Горно Броди, Серско, Егейска Македония - "Революционната борба в Македония", Скопие, 1917 година


Увеличи
Описание

ВМОРО революционерът от Македония Георги Баждаров заедно с ВМОРО революционерът от Тракия Ангел Томов издават през 1917 година в свободно Скопие книгата си "Революционната борба в Македония". Ето каква е нейната цел според написаното от авторите в предговора:

"С настоящата книга ние описваме в най-общи черти революционната борба в Македония. Главната задача на тази книга е да запознае чуждия свет със споменатата борба на българите в Македония в момента, когато предстои да се увенчаят с пълен успех техните усилия, както и ония на свободна България, която води трета война за осъществяването на същия този идеал – пълното освобождение на Македония и политическото ѝ обединение с другите области на Българското отечество."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Серското село Горно Броди Георги Димков Баждаров (1881-1929, Варна) е революционер, учител и журналист, деец на ВМОРО и ВМРО, един от основателите на Македонския научен институт. Учи в Солунска българска мъжка гимназия и в Битолската българска класическа гимназия. Още като ученик е сред основавателите на ученически революционен кръжок на Българското тайно революционно братство. Участва в Илинденско-Преображенското въстание, а по-късно е сред основателите на Съюза на българските конституционни клубове и на Съюза на българските учители в Отоманската империя. Редактира редица вестници и списания, издава книги за Македония и ВМОРО.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3076 пъти.