Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Oхридският патриарх Атанасий и скитанията му в чужбина (1597-1615)", публикувано в "Известия на Историческото Дружество в София", Книга V, София, 1922 година
Никола Милев от с. Мокрени, Костурско, Егейска Македония - "Oхридският патриарх Атанасий и скитанията му в чужбина (1597-1615)", публикувано в "Известия на Историческото Дружество в София", Книга V, София, 1922 година


Увеличи
Описание

Никола Милев за Охридския патриарх Атанасий и пътуванията му в чужбина (1597-1615);
"В края на шестнадесетия век народите на балканския полуостров били обхванати от силно брожение. Турското управление, просто в своята система и справедливо в своята практика до кѪм седемдесетте години на това столетие, бе започнало вече бѪрзо да се разваля. ДѪржавните служители се подкупвали, войската била разюздана, хазната празна, данѪците увеличени и умножени, и на местото на предишните ред, справедливост и благосѪстояние, за раята настѪпило тежко време на неправди, злоупотреби, насилия, скѪпотия, почти глад... За да се избавят от това зло, бѪлгари, сѪрби, гѪрци, албанци, пѪк и васалните на Турция Влашко, Молдова и Трансилвания (Седмиградско) сѪ очаквали помощ от свободния християнски свет.
Ако тѪрновският митрополит е представлявал бѪлгарския народ от Мизия и Тракия, охридските архиепископи сѪ действували от името на македонските бѪлгари и на всички други народности намиращи се под техната действителна или мнима духовна власт, която навреме изглежда да е обхващала и Влашко и Молдова; те се препоръчват в западна Европа като архиепископи на пѪрва Юстиниана и патриарси на БѪлгария, СѪрбия, Албания и ГѪрция и говорят от името на всички тия страни. Като такѪв се явил през 1597 г. в Италия и Австрия и патриарх Атанасий, ролята и личността на когото ще се опитам да осветля в тия страници."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Никола Милев (1881-1925) е виден български историк, публицист, дипломат, народен представител и деец на ВМОРО и ВМРО.
За повече информация за Никола Милев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2035 пъти.