Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Писмо от Тетовско-Гостиварското благотворително братство "Кирил Пейчинович" до Богдан Филов, министър-председател на България", София, 30 март 1943 година
Тетовско-Гостиварско благотворително братство "Кирил Пейчинович" - "Писмо от Тетовско-Гостиварското благотворително братство "Кирил Пейчинович" до Богдан Филов, министър-председател на България", София, 30 март 1943 година


Увеличи
Описание

Писмо от Тетовско-Гостиварското благотворително братство "Кирил Пейчинович" до Богдан Филов, министър-председател във връзка с положението на емигрантите от Тетовско и Гостиварско, настанили се в София след завземането на тази територия от италианските военни власти и с молба за спиране на изселването и връщането им в родните им места като български поданици.
"Господин Министър-председателю,
След окупацията на Тетовско-Гостиварско от италианците, голема част от мъжкото население в тоя край, едно за да се запази от албанския нечуван, див тормоз и друго, за да се отдаде на работа и по тоя начин да осигури съществуванието на своите близки, мина в България. Мнозина от тия нещастници дойдоха в София, защото тук по-могат да се отдадат на честен труд. Снабдени с временни лични карти, като бежанци, те се настаниха на работа, кои като дребни търговци на захарни изделия, кои като хлебари, бозаджии и пр. при свои близки. Те се чувствуват доволни от това положение, защото свободно се движат и работят, и защото смогват да улеснят издръжката на семействата си, останали в родните им места, за да напомнят на враговете на българщината, че тоя край прострен в южните склонове на величествения Шар е бил, е, и ще бъде български."


Източник: Оригинален източник на книгата Държавна агенция "Архиви"

Автор: Тетовско-Гостиварското благотворително братство е създадено от емигранти и бежанци от района на Тетовско и Гостиварско в София в началото на XX век.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 955 пъти.