Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Makedonia Al Makedoniani; expozo da La Kulturala Societo Makedonian-Rumaniana", Stockholm, 1917 година
Общество за Македонорумънска култура - "Makedonia Al Makedoniani; expozo da La Kulturala Societo Makedonian-Rumaniana", Stockholm, 1917 година


Увеличи
Описание

Мемоар на Обществото за Македонорумънска култура, публикуван през 1917 г. в Стокхолм. В него организацията на арумъните настоява за автономна Македония по швейцарски образец, тъй като областта е етнически многообразна (населението се състои от арумъни, българи, турци, албанци, цигани, гърци, сърби). "Автономията има за цел и избягването на непосредственото съприкосновение между „държави като Гърция и България“, имащи стари вражди". Мемоарът е преведен на есперанто от арумънския писател и общественик Николае Папахаджи от с. Авдела, Гребенско и е представен пред Мирната конференция в Париж през 1919 г. Подписан е от видни арумънски общественици като д-р А. Леонте, Г. Мурну, К. Ф. Робеску, д-р В. Дудуми, Юлиу Валаори и Георги Гюламила.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Обществото за Македонорумънска култура е румънска неправителствена организация, имаща за цел поддържането на езика и културата на арумъните (македоно-румъните). На 15 април 1880 година румънският парламент с голямо мнозинство я признава като юридическо лице. Видни негови членове са арумънският писател и публицист Николае Папахаджи от с. Авдела, Гребенско; арумънският търговец, архитект и общественик (построил първото кино в София - "Одеон") Георге Гюламила от с. Гопеш, Битолско; арумънският писател и общественик Чезар Папакостя от с. Маловище, Битолско; арумънският археолог, историк и поет Георге Мурну от с. Доляни, Берско; арумънският латинист, общественик и писател д-р Юлиу Валеора от Москополе и др.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 607 пъти.