Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Чистият национален облик на Охрид и Охридския край", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 132, София, 21 април 1941 година
Петър Карчев от Охрид, Вардарска Македония - "Чистият национален облик на Охрид и Охридския край", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 132, София, 21 април 1941 година


Увеличи
Описание

Големият български публицист, общественик и деец на ВМРО (обединена) за своя роден Охридски край и тамошните етнически граници на българите с албанците .

"Никой път, обаче, отсам Мокра – в Лин, в Струга, в Охрид и в областта на тия святи за българската национална култура места – не е имало не само малки албански гнезда, но дори и единични трайни заселвания на албанци.
Охрид с прилежащите му места си остава Йерусалима на българския национален дух."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Петър Карчев (1889-1965; София) е български публицист, адвокат и общественик, деец на Народнолибералната партия и ВМОРО (обединена). Редактор е на вестниците "Воля", "Народно Единство", "Свобода", "АБВ", "Днес", "ЕК", "Независимост", "Земеделска Задруга", "Нова Камбана", "Земеделска Защита" и пише във вестниците "Литературен глас", "Народен Глас" и "Пладне" и списанията "Огнище" и "Родна Мисъл". Петър Карчев е един от най-близките съратници и сътрудници на Никола Генадиев.
За повече информация за Петър Карчев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1582 пъти.