Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Memoire de l'Organisation Interieure Revolutionnaire Macedonienne aux Presidents des Delegations des Grandes Puissances a la Conference de la Paix.", София, 1919 година
Тодор Александров от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Memoire de l'Organisation Interieure Revolutionnaire Macedonienne aux Presidents des Delegations des Grandes Puissances a la Conference de la Paix.", София, 1919 година


Увеличи
Описание

На 1 март 1919 г., Тодор Александров и Александър Протогеров изпращат Мемоар на ВМРО до Парижката мирна конференция за допускане на делегация на форума, която да изложи исканията на българското население от Македония. (В оригинал на френски язик, с превод на български;)
"Господин Председателю, Македонският въпрос е в основата на балканските конфликти. Те са една от причините за нещастията, които постигнаха всички културни народи в Европа. Всичките ауторизирани гласове досега са единодушни в туй, че докато не се разреши правилно македонският въпрос, няма да има мир на Балканите. А това правилно разрешение може да стане, ако и на Балканите се приложат напълно принципите на председателя Уйлсон.
Всеобщата война даде и един особен случай да се констатира българският характер на македонското население, както и неговите политически стремежи: всички воюващи народи можаха да видят това население в самата му страна, ако и в най-неблагоприятни за него условия.
Македонското население желае да се запази Македония неделима и по никой, начин да не се оставя тя под властта на Сърбия и Гърция.
Вътрешната македонска Революционна организация, очаквайки от великия ареопаг на световната съвест справедливо разрешение на македонския въпрос, е свила своите знамена, но опряна на своето минало, изпълнено с непосилна борба за самоопределението на Македония, в името на жертвите, които тя е дала, и в името на принципите, възвестени от Силите победителки, моли Почитаемата Конференция на мира да бъде допусната и нейна делегация да изложи пред нея аспирациите на македонското българско население."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.
За повече информация за Тодор Александров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2832 пъти.