Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Глас от Америка за балканските работи", публикувано в сп. "Литературен глас", год. IV, бр. 154, София, 8 май 1932 година
Борис Зографов от Битоля, Вардарска Македония - "Глас от Америка за балканските работи", публикувано в сп. "Литературен глас", год. IV, бр. 154, София, 8 май 1932 година


Увеличи
Описание

Борис Зографов с критика към призива на сръбски писател да се сформира обща "балканска култура" и с мисли за това как може да се постигне едно ново българо-сръбско приятелство.

"... в интерес и на двете страни е, колкото е възможно по-рано, по-достойно и по-храбро да се установят преди всичко чисто интелектуални, на първо време, отношения между българи и сърби, за да се павира пътя за непосредно взаимопроникване и взаиморазбиране на българската и сръбската мисъл, стоящи по-чужди една на друга от всеки други. Сигурен съм, че има сърби, с които би могло да се подържат такива отношения. Особено в днешно време. Не всички са с ума на своите диктатори. А признаването на това съвсем не значи отказване от правата, които българския народ с право смета, че ги има в Македония и Западните покрайнини."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Битоля Борис Стефанов Зографов (1891 - 1957, София) е български общественик, деец на Македонската патриотична организация и първи редактор на вестник "Македонска трибуна", брат на Драган Зографов .


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1132 пъти.