Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Опис на ръкописите в библиотеката при Св. Синод на Българската църква в София", София, 1900 година
Евтим Спространов от Охрид, Вардарска Македония - "Опис на ръкописите в библиотеката при Св. Синод на Българската църква в София", София, 1900 година


Увеличи
Описание

137 ръкописа, съхранявани в библиотеката при Св. Синод на Българската църква в София, описани и публикувани от големия български просветен деец от Охрид Евтим Спространов през 1900 г.
"Издава Св. Синодъ, съгласно "завѣщанието на покойний Митрополит Мелетия, изъ лихвения доходъ на оставения отъ него капиталъ, за душевно негово и на родителитѣ му спасение."
"Изволеннием оца споснешением сиа, и совершеннием Светаго духа. Иже от небития в битие приведий всаческая: И азъ смерени и грешни Алексий Иерей Велкович Попович; где поспешествующими списах сiю Iсторiю Славеноболгарскаю, Въ славной земли Македонстей, в граде и отечествий моем нарицаем Самоков; при преосвещенейшаго митрополита господина кир Неофита; Въ лето а ж о а (1771), собраною от различни книг исторiи Паисием иеромонахом...и от многое желанiе що имеях потрудихся и преписаюх даю имеемъ понеже многажди видехь како оукарают нас Сербiе и Греци, защо не имеем своя iстория. . . Того ради желаниемъ возжелех посвоего рода Болгарскаго и преписаюх да се не изгубит..."


Източник: Оригинален източник на книгата - С. Стоянов

Автор: Роденият в Охрид Евтим Ангелов Спространов (1868-1931, София) е публицист, писател, общественик, изследовател, ВМОК и ВМОРО революционер. Един от основателите на Младата македонска книжовна дружина ("Лозари"), председател на Софийското македонско дружество, учредител на Върховната емиграционна комисия в София, директор на българското девическо училище в Битоля, инспектор на българските училища в Солунския санджак, подначалник в Министерството на народното просвещение на Царство България, деец на Съюза на българските конституционни клубове (партия на десницата на ВМОРО), активист на обществено-културната организация на българите в Османската империя "Българска Матица". По време на Първата световна война е окръжен управител на родния си Охрид, докато градът е под българска власт. Председател на Охридското културно дружество „Свети Климент“ и Охридското настоятелство на фондовете, секретар е на Илинденската организация и подпредседател на Националния комитет на Съюза на македонските братства в България. През 1923 г. е един от основателите на Македонския научен институт в София.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2463 пъти.