Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Професор Стйепан Антоляк добре се измъкна", Индианаполис, Индиана, САЩ, 1969 година
Иван Михайлов от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Професор Стйепан Антоляк добре се измъкна", Индианаполис, Индиана, САЩ, 1969 година


Увеличи
Описание

Тази брошура е издание на Централния Комитет на Македонската патриотична организация . Автор е лидерът на ВМРО Иван Михайлов (тук с псевдоним Радко Деянов). Брошурата е за фалшификатите и опитите на македонистите в Югославия да представят българския цар Самуил за "македонски цар на македонско Самуилово царство" и с това да намерят историческо оправдание, "историски континуитет" на новосъздадената македонска нация и история от 1945 година.

"Едно сюблимно желание е на лице в титова Югославия, тоест всред нейните ръководители и особено всред скопските ѝ агенти – да могат да "докажат", че цар Самуил не е български цар, а македонски; и че царството му не е българско, а македонско. Те сметат, че така ще им бъде още по-лесно да говорят за некаква македонска народност, и то – народност с историческо минало."


Източник: Оригинален източник на книгата ТУК

Автор: Иван (Ванчо, Ванче) Михайлов Гаврилов (1896-1990, Рим, Италия) е легендарен български революционер, последният дългогодишен лидер на ВМРО.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2973 пъти.