Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Нашата народна гордост", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 35, София, 24 май 1927 година
Любомир Милетич от Щип, Вардарска Македония - "Нашата народна гордост", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 35, София, 24 май 1927 година


Увеличи
Описание

Статия за старобългарския език писана по случай 24 май , Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, от професор Любомир Милетич от град Щип .

"Гордеем се, много се гордеем със своите свети Солунски братя. И с пълно право: във взаимното си съревнование днес просветените народи не престават с благородна гордост да сочат от миналото епохални моменти, когато културната им жизнеспособност се е проявила с дела от общочовешко значение. И ние, българите, еднички между южните славяни, сме честити, че още в нашата древна история, преди повече от хиляда години, имаме културни прояви на народния ни гений, които високо ни издигат като исторически народ, многозаслужил за просвещението и за самосъзнанието на южното и на източното славянство. Ние чрез великото дело на Кирила и Методия първи му дадохме най-мощното средство за духовното усъвършенствуване – писмеността."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип акад. проф. д-р Любомир Георгиев Милетич (1863-1937, София) е един от най-видните български учени и интелектуалци от края на 19 век и първата половина на 20 век, работил в сферата на езикознанието (и особено диалектологията), етнографията и историята. Сред най-изявените деятели и учредител на създадения в София Македонския научен институт. В негова чест е кръстен нос Милетич в Антарктида.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1794 пъти.