Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македония и македонските българи", София, 1925 година
Любомир Милетич от Щип, Вардарска Македония - "Македония и македонските българи", София, 1925 година


Увеличи
Описание

Кратък културно-исторически поглед върху българите от Македония . Книгата представлява добър източник на информация за историята на македонските българи .

"За България частно Македония поради своето население и в миналото и сега представлява ядката на западната половина на общобългарското отечество. Без Македония българският национален напредък никак не е осигурен, защото македонските българи със своето силно развито народно съзнание уравновесяват отбранителната мощ на българския народ против натиска на чуждите народи, които го заобикалят. България и Македония от край време са принадлежали една на друга, страдали са в национално и културно отношение една за друга, винаги стремейки се и към политическо обединение. Нека у нас всички да знаят и добре да помнят старовремските племенни и културни връзки между България и Македония! Без такъв исторически поглед в нейното древно минало по-мъчно е да си обясним, как бе възможно при известните силни противодействия да избухне на 1903 г. тъкмо в най-отдалечената от нас западна Македония повсеместно българско въстание против една голема и неумолима господствуваща царщина, каквато бе Турция."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип акад. проф. д-р Любомир Георгиев Милетич (1863-1937, София) е един от най-видните български учени и интелектуалци от края на 19 век и първата половина на 20 век, работил в сферата на езикознанието (и особено диалектологията), етнографията и историята. Сред най-изявените деятели и учредител на създадения в София Македонския научен институт. В негова чест е кръстен нос Милетич в Антарктида.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 4043 пъти.