Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Българският въпрос в международната политика (дипломатически бележки)", публикувано в сп. "Обществена обнова", брой 8 и 9, София, 1919 година
Симеон Радев от Ресен, Вардарска Македония - "Българският въпрос в международната политика (дипломатически бележки)", публикувано в сп. "Обществена обнова", брой 8 и 9, София, 1919 година


Увеличи
Описание

През 1919 г. Симеон Радев публикува свое изследване за "Българският въпрос в международната политика" от дипломатическа гледна точка в сп. Обществена обнова".
"За Европа българският въпрос съществува от 1876 г. Нашето възраждане мина незабелезано от чуждия свет. То бе един малък епизод от тоя тъмен хаос, в който верите и племената се блъскат в Изток. Името на България бе неизвестно за широката публика на Запад даже като географически термин. Когато негодуващият глас на Гладстона се издигна срещу турските кланета в Европа се питаха, къде е България, и не можеха да я намерят на картата. Това търсене на България в пространоството даде повод на една салонна игра, която биде наречена "Cherchez lez Bulgarez".
Българското име, обаче, скоро след това стана популярно и от тогава до сега, за добро или за зло, то не е престанало да шуми в света.
Тази известност не се дължи на земята ни, тъй малка, на културата ни, която не е дала гръмки имена, на производството ни, ограничено главно в плуга и ралото. Качествата ни като народ са здрави, но немат този блесък, който поразява. Военните ни подвизи дадоха обаяние на българското име, но България занимаваше света преди тех; и без тех тя личеше постоянно на дневния ред на европейските въпроси.
Истината е, че България дължи вниманието, обърнато към нея, на ваното географическо положение, което взема и която я туря в съприкосновение с големите международни интереси в Балканския полуостров.
Големите международни интереси в Балканския полуостров са четири: устията на Дунава, Цариград и Проливите, равновесието в Средиземно море и Вардарската долина съ Солун. Те са определяли, в една или друга смисъл, значението на България в големата европейска политика и са ни давали особено место в сметките и плановете на великите сили."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Ресен Симеон Радев (1879-1967) е виден български писател, дипломат, историк, публицист и ВМОРО революционер, заклет за член на организацията още на 16-годишна възраст лично от Гоце Делчев.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1591 пъти.