Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Местото на Гоце Делчев в Македонското освободително движение", публикувано във в-к "Македонско дело (Гоцев брой)", год. III, Виена, 4 май 1928 година
Димитър Влахов от Кукуш, Егейска Македония - "Местото на Гоце Делчев в Македонското освободително движение", публикувано във в-к "Македонско дело (Гоцев брой)", год. III, Виена, 4 май 1928 година


Увеличи
Описание

Статия на Димитър Влахов за своя съгражданин ТМОРО войводата Гоце Делчев от Кукуш .

" Гоце служеше само на Македония. В своята революционна дейност той се ръководеше изключително от интересите на македонския народ и то на целокупния македонски народ, на всички народности населяващи Македония.
Гоце беше българин по народност; той се учи в български училища: Кукуш, Солун, София. Макар и в последните две училища да беше възпитаван в духа на един тесногръден национализъм, Гоце гледаше на всички македонци като на свои братя. Той се бореше за освобождението не само на македонците българи, но на всички македонци. Той не се бореше за да станат българите в Македония господствующа нация, а за да бъдат те и другите народности в Македония свободни."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Димитър Влахов (1878-1953) е родом от Кукуш; учител в Солунската българска мъжка гимназия; деец на ВМОРО; заедно с Георги Мончев ръководи Солунския комитет. Като един от ръководителите на Серската група през 1908 година е избран за депутат от Солун от Народната федеративна партия (българска секция). През годините политическите му пристрастия варират. Активист е на БРСДП, ВМОРО, НФП, ОСП, ВМРО, ВМРО (об.), БКП, Коминтерна и ЮКП. През 30-те години на XX век става идеолог на Македонизма. Брат е на революционера Христо Влахов и племенник на Христо Станишев.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 6870 пъти.