Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Южна Сърбия ли?", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 33, София, 19 ноември 1926 година
Димитър Мирчев от Прилеп, Вардарска Македония - "Южна Сърбия ли?", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 33, София, 19 ноември 1926 година


Увеличи
Описание

Димитър Мирчев от Прилеп за отношението на сърбите към името Македония :

"Сърбите също така се боят от името Македония. Тя е за тех южна Сърбия, – не Македония. За Македония не требва вече да се говори, не требва да се пише, не требва да се мисли. Защото с името Македония се спомня едно друго население – не сръбско. Едно население, което принадлежи на друго племе; което има своя история, свои нрави и обичаи, свой език, – свой национален облик. Едно население, което етнографската наука знае за българско, което в дългата върволица от събития от половин век насам във всички дипломатически актове е титолувано българско. И не само от чуждите. И сърбите в 1912 год. подписаха един важен политически акт, в който признаха това население за българско. Със заличаването името на Македония, нещо, което вековете пазят от светотатствена ръка – сърбите искат да заличат страшния за тех македонски въпрос."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Прилеп Димитър Мирчев Тошев (1865-1938, град Вършец, Северозападна България) е български общественик и революционер, деец на ВМОРО, член на Централния комитет на организацията, един от основателите на Българското тайно революционно братство в Солун, един от учредителите на Съюза на българските конституционни клубове (легална партия в Османската империя на дейци на ВМОРО), един от създателите на Българо-турски революционен комитет (българска и турска революционна организация в Македония, създадена в 1913 г. и подчинена на ВМОРО). Мирчев е бил също така и преподавател по български език, литература и история в Солунската българска мъжка гимназия, Солунската българска девическа гимназия, в старата българска столица Търново и е бил директор на Битолската българска класическа гимназия и на Одринската българска мъжка гимназия. Автор е на учебници по български език, литература и граматика, издавани в периода 1905 - 1939 г., както и на изследването "Българската книга в Солун", публикувано в "Сборник Солун" в 1934 г. (сборника е качен в Библиотека "Струмски" за свободно четене, може да намерите статията на страници 149 - 185).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1903 пъти.