Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Стари и нови писатели за българите в Македония", Варна, 1933 година
Христо Попкоцев от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Стари и нови писатели за българите в Македония", Варна, 1933 година


Увеличи
Описание

Книгата е издание на дружество "Илинден" – Варна, а авторът я е подарил в полза на "останалите живи, но бедни илинденци във Варна".

"Дружество "Илинден" – Варна публично изказва искреннаата си и гореща благодарност на г-н Христо Коцев, който подари в полза на бедните илинденци във Варна съчинението си "Стари и нови писатели за българите в Македония".
С този си труд г-н Христо Коцев с необорими факти доказва, че славяните в Македония са българи, а не гърци и сърби, за каквито се мъчат да ги представят пред външния свят нашите съседи гърци и сърби. Това той доказва с цитати от съчиненията на стари и нови български, турски, гръцки, руски, сръбски, английски, френски и други чуждестранни писатели, които са пътували и живели в Македония и на самото место са изучили и бита на македонския българин.
Съчинението на г-н Христо Коцев представлява голем интерес не само за македонските българи, но и за братята българи от свободна България. В това съчинение македонеца ще научи, че той е българин, а не "Елиноглесен славянин", нито пък "Прави сърбин", както обикновено ни наричат нашите заклети врагове гърци и сърби; а българина от свободна България ще научи, че славянското население на Македония е било и е българско и че борбата за премахването на гръцкото иго и турското владичество се е водила с еднаква преданност и упоритост и от македонските българи.
Ето защо, ний препоръчваме съчинението на г-н Христо Коцев да бъде настолна книга за всеки македонски българин, като доказателство, че той е такъв и като българин се е борил и ще се бори за освобождението на родината си.
Това съчинение трябва да бъде така също настолна книга и на брата българин от свободна България, за да знае от каква народност е населението на Македония, за свободата на която до сега България е дала стотици хиляди човешки и милиярди материални жертви."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Христо Попкоцев или Христо поп Коцев (1869-1933) е виден български учител и революционер, член на ЦК на ВМОРО. През 1892 г. завършва славянска филология и литература в Софийския университет. Работи като екзархийски учител в Цариград, Одрин, Скопие, Солун, Щип и други. През 1896 г., заедно с Павел Генадиев, основава Одринския революционен комитет. Член на ЦК на ВМОРО (1896-1897; 1903-1904). Доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия, като е отличен с орден с корона. Кмет на Скопие от 1917 до 1918 година. Член на Илинденската организация и на Съюза на македонските емигрантски организации.
За повече информация за Христо Попкоцев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3751 пъти.