Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Охрид в снимки", София, 1926 година
Охридско благотворително братство "Св. Климент" – София - "Охрид в снимки", София, 1926 година


Увеличи
Описание

Албум със снимки на град Охрид .

"Кое българско сърце не трепва от сладкозвучното име Охрид! Всеки българин чувствува да говори чрез това дивно име велика народна светиня, която през тъмни и страшни векове, през дни на печал и отчаяние е ободрявала и въздигала душата на българския народ.
Стар и твърде беден град е Охрид, но, ако е изнемощел физично, той не престава да има оня силен народен дух, с който е живял през вековете; той продължава да пази ревностно свещените спомени за духовното величие на Българския род.
В старо време Охрид е бил център и двигател на Българската култура. Него озарявало сиянието на великия Божи служител Климента и вихрения Български вожд Самуил. А след това цели осем века, чрез своята патриаршия, той е пръскал из целата българска земя зари на духовен живот и пазал духовното единство на българския народ, който и тогава, както и сега, е търпел много беди и злополуки.
През време на величавата църковна борба град Охрид е бил олицетворение на народната самобитност и неговото име е пълнело с бодрост и възторг душите на ратниците за свобода.
Охрид остана далече от България, но той живее тъй, като че ли пак е в центъра на българското отечество. Той е на самата граница на българската земя, като внушителен и несъкрушим колос-страж на българщината; не по-малко бдителен от Балкана, той там се издига като същински гранитен вълнолом срещу бесните вълни на чужди стихии.
Охрид е на самия западен синор на Македония, до албанските висоти, но не по-слабо от своите братя Щип и Велес преживява нейния страстен копнеж за правда и свобода.
Велегласен и постоянно бодър глашатай на великото народно минало, Охрид и днес, както вчера, е олицетворение на светлия всенароден идеал.
Да пазим в сърцата си гореща обич и благовейна почит към този свят и чаровен символ на народното единство!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Охридското благотворително братство е създадено от бежанци от Охрид и околоните села, намерили спасение в България от турско и сръбско владичество . Сред председателите на братството са били Иван Нелчинов и Евтим Спространов и двамата родени в Охрид .


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1410 пъти.