Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Гоце Делчев в Бунар Хисар", публикувано в "Спомени за Гоце Делчев", Варна, 1957 година
Христо Настев от Щип, Вардарска Македония - "Гоце Делчев в Бунар Хисар", публикувано в "Спомени за Гоце Делчев", Варна, 1957 година


Увеличи
Описание

"Учебната 1899/900 г. бех гл. учител и лег. ръководител на револ. организация в Бунар Хисар. Пролетта на 1900 г. Гоце Делчев беше по обиколка, като нелегален в Тракия, с цел да проучи лично положението на организацията по места, да влезе в контакт с ръководителите и дейците за съгласуване револ. им дейност с тази в Македония, като неразделна по устава на ВМОРО.
След обиколката му с Лазар Маджаров в Лозенградския револ. район, Г. Делчев дойде и в Бунар Хисар, придружен от Стоян Лазов, който се числеше към задграничната емигрантска организация на Одринци със своя вестник "Странджа"...
Додоха на Великден 1900 г. и останаха цела седмица, като мой гости в квартирата ми под грижите на хазайцата ми баба Руса Аврамица. Така през празниците Делчев можа да се опознае и да беседва с всички видни дейни членове на организацията. Всички бяха пленени от сладкодумството и благия другарски характер в отношенията на Г. Делчев, който изтъкна безспорното голямо стратегично значение на Бунар Хисар при предстоящата дейност за успеха и целта на освоб. ни дело. От Бунар Хисар се откриваше пътя към Босфора, Дарданелите и Мраморно море, към лазурните брегове на трите морета: Черно, Мраморно и Егейско, към Люлебургас, Чаталджа и Цариград.
...Предизвикан от неоснователните сепарестични възражения на Стоян Лазов, доста спокойно с другарски увещателен тон, Гоце Делчев се обърна към него и каза: "Само обединени и сплотени във всяко отношение, драги Стояне, без разлика даже на вяра и народност, при действията ни, можем да разчитаме и на борбата ни. Инак сме изгубени..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Христо Настев (1876-1962; Варна) е български революционер, деец на ВМОРО. Председател е на революционния комитет на ВМОРО в Бунар Хисар, Одринска Тракия. Секретар е на четата на Тома Давидов и е делегат на Смилевския конгрес през 1903 г. Участва в Илинденското въстание, като част от четата на Георги Попхристов. Началник на пограничния пункт на ВМОРО в Кюстендил. Член е на Илинденската организация.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3262 пъти.