Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Пътя за независимостта на Македония и умиротворение на Балканите", Пловдив, 1923 година
Петър Хаджириндов от Енидже Вардар, Егейска Македония - "Пътя за независимостта на Македония и умиротворение на Балканите", Пловдив, 1923 година


Увеличи
Описание

"Посвещавам настоящия си труд на брата ми Тома х. Риндов, сложил геройски костите си за Македония."
"...Когато вѫпроса е бил слаган дали бѫлгарската дѫржава да работи за по-велики свои географически и икономически граници или за по-голямо благо на бѫлгарското племе, историята установява, че дѫржавниците й предпочитали винаги пѫрвото, т.е. да разшират границите си без да дѫржат сметка за общото благо на бѫлгарското племе.
Няма да се намери сѫвестен македонски бѫлгарин, който да не вижда в лицето на своя свободен брат един искренен сѫтрудник в полето на политическа му борба за извоюване свобода и независимост на Македония. За тая цел той даде предостатѫчно доказателства. Поклон пред неговата свободолюбивост и самопожертвователност. Но неможе да се твѫрди сѫщото и за официалната политика на Бѫлгарската дѫржава. Последната в стремлението си да разшири своите политически и икономически граници е пренебрегнала не веднаж, недваж жизнените интереси на бѫлгарското племе без разлика на неговото местонахождение Бѫлгария, Македония, Тракия, или Добруджа!
Благодарение на нашата политико-обществена опитност, нам македонците, се налага да прибавим кѫм 10-тях Мойсееви заповеди още една единадесета, която да гласи: Когато Македонецо ти видиш, че един идеал е невѫзможен да се осѫществи изостави го и го замени с друг вѫзможен. Не мечтай за чуждото, а стреми се да сѫздадеш от твоя роден край една образцова независима Федеративна дѫржава при равни права на всички населяющи я народности, която да влезе, като равноправен член в Балканската Федеративна Сѫветска Република устроена по образеца на Швейцария."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Петър Хаджириндов е български учител и деец на ВМОРО и Македонската федеративна организация. През Балканската война е доброволец в Македоно-одринското опълчение, в четата на Тодор Александров. Брат е на Кочо (Константин) Хаджириндов.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1272 пъти.