Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Неговия завет", публикувано във в-к "Македония", год. V, бр. 1458, София, 29 август 1931 година
Йордан Чкатров от Прилеп, Вардарска Македония - "Неговия завет", публикувано във в-к "Македония", год. V, бр. 1458, София, 29 август 1931 година


Увеличи
Описание

Йордан Чкатров от Прилеп пише статия за Тодор Александров по случай седем години от смъртта на войводата :

"Тодор бе най-якия стожер на българското национално съзнание в Македония. Ние нема да сгрешим, ако кажем, че той бе възродителя на българския дух, и на българските надежди и в свободното царство след нещастията от 1918 година. За Александрова запазването на духовното единство между свободни и поробени българи беше най-съществената задача на целата му дейност. И мнозина наши сънародници биха направили историческа грешка, ако сметат, че това негово разбиране беше в разрез с интересите и политическите идеали на македонското освободително движение. ВМРО се бори и ще се бори за извоюване политическа автономия на нашето отечество, където всички националности ще се радват на еднакви права и ще носят еднакви задължения. Но запазването на националния характер на различните елементи от македонското население и техното културно развитие, трябва да бъде основната грижа на всеки македонски борец. И евентуалното наше безразличие към народностното съзнание на македонските българи, което застрашено се погубва от новите владетели, не е нищо друго, освен унищожаване на самата ВМРО и са самата идея за автономия на Македония."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Прилеп Йордан Чкатров (1898-1945, Скопие) е български общественик и член на Вътрешната македонска революционна организация, Македонската младежка тайна революционна организация и Македонска патриотична организация. Осъден е на 15 години затвор от новата комунистическа македонистка власт в Югославия през 1945 г. В затвора Йордан Чкатров започва гладна стачка в знак на протест срещу убийството на брат му деецът на ММТРО и ВМРО Димитър Чкатров от югославските комунисти. Умира след 27 дена.
За повече информация за Йордан Чкатров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1862 пъти.